آسیب کشور های آذربایجان گرجستان و ارمنستان از تحریم نفت ایران
آسیب کشور های آذربایجان گرجستان و ارمنستان از تحریم نفت ایران
- تاریخ انتشار : دوشنبه 12 نوامبر 2018 17:49
- تعداد نظرات کاربران دیدگاهها برای آسیب کشور های آذربایجان گرجستان و ارمنستان از تحریم نفت ایران بسته هستند
به نقل از اویل پرایس، از سرگیری تحریم های گسترده آمریکا بر ایران باعث بی ثباتی اقتصادی در کشورهای همسایه جمهوری اسلامی در قفقاز می شود: آذربایجان گرجستان و ارمنستان.
هدف واشنگتن از صفر کردن صادرات نفت ایران مستقیماً بر این سه کشور منطقه قفقاز تاثیری نمی گذارد چون هیچ کدام از ایران نفت وارد نمی کنند. هرچند هر سه از جوانب مختلفی برای گاز طبیعی وابسته به ایران هستند.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا اخیراً به هر سه این کشور ها سفر کرده تا حمایت آنها را برای تلاشهای آمریکا در جهت منزوی کردن تهران بگیرد. هر چند دیدارهایش بینتیجه بودند. وقتی واشنگتن در پنج نوامبر دور جدید تحریمها علیه ایران را اجرایی کرد، هشت کشور را معاف کرد که ترکیه جزئی از آنها بود، ولی هیچ کدام از کشورهای قفقاز معاف نشدند.
موقعیت آذربایجان به عنوان صادر کننده اصلی نفت خام و گاز طبیعی و برخی اوقات وارد کننده گاز طبیعی ایران پیچیدهتر است. آذربایجان مرزهای طولانی دریایی با ایران دارد و مالک تعدادی از میادین گازی و نفتی توسعه نیافته دریای خزر طبق قرارداد مشترک ماه مارس سال جاری میلادی است.
به نظر نمیرسد توسعه این میادین گازی و نفتی فعلاً ممکن باشد. ولی داد و ستد های مشترک دیگری وجود دارد که واشنگتن میتواند به زور متوقفشان کند.
میدان گازی اصلی آذربایجان، شاه دنیز، در حال حاضر توسط کنسرسیومی به رهبری شرکت بزرگ انگلیسی بریتیش پترولیوم در حال توسعه است و شرکت ملی نفت ایران نیز ۱۰ درصد در آن سهم دارد.
شاه دنیز فعلا تنها منبع گاز برای «کریدور گاز جنوبی» موسوم به اس جی سی به پشتیبانی اتحادیه اروپا و برای بلندمدت است که هدفش کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه می باشد.
واشنگتن در ماه اوت وضعیت شاه دنیز و پروژه اس جی سی را مشخص کرد. وزارت خزانه داری آمریکا یک معافیت دائم از تحریمهای مربوط به ایران برای توسعه گاز طبیعی و ساخت و عملیاتی کردن خط لوله ای برای اتصال گاز طبیعی از آذربایجان به ترکیه و اروپا صادر کرد.
این توافق یعنی این شرکت نفت دولتی آذربایجان و سهامداران دیگر مشمول تحریم های مربوط به این پروژه نمی شوند.
آذربایجان همچنین از افزایش قیمت نفت در اثر توقف صادرات ایران سود میبرد. بیثباتی موجود هم باعث افزایش قیمت گاز طبیعی میشود. ولی موقعیت آذربایجان به خاطر واردات گاز طبیعی ایران پیچیده است.
آذربایجان مقدار کمی از گاز ایران را برای مصرف داخلی وارد میکند. همچنین در سالهای اخیر گاز ترکمنستان از طریق ایران وارد آذربایجان می شود تا به تولید خودش اضافه شده و به گرجستان صادر شود. انتظار میرود گرجستان حدود ۲٫۷ میلیارد متر مکعب گاز از آذربایجان در سال جاری وارد کند.
اگر صادرات گاز آذربایجان به گرجستان تغییری نکند، آن وقت گرجستان با وجود ساحل دریای سیاه نیازی به واردات نفت ایران نخواهد داشت و تحریم های آمریکا تأثیر چندانی بر آن نخواهند گذاشت.
ولی در مورد ارمنستان اینگونه نیست. منابع گاز طبیعی معدود ارمنستان و ۴۰ درصد تولید برق از نیروگاه اتمی قدیمی متسامور، این کشور را وابسته به واردات گاز برای تامین نیازهای انرژی کردهاست.
بخش اعظم گاز ارمنستان از روسیه وارد میشود ولی ایروان در سال ۲۰۱۷ حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد و در عوض برق صادر کرد. در اوایل سال ۲۰۱۷ قراردادی بسته شد برای افزایش واردات گاز به ارمنستان تا ۲۵ درصد و به همین میزان افزایش صادرات برق به ایران. وضعیت این قرارداد و صادرات گاز ایران به ارمنستان فعلا نامشخص است.
وزارت امور خارجه ارمنستان در ۶ نوامبر اعلام کرد: «بررسی جامعی از تاثیرات تحریم های جدید ایران بر ارمنستان در حال انجام است».
موقعیت ارمنستان پیچیده تر هم هست چون بیشتر شبکه خط لوله گاز آن متعلق به شرکت گزپروم روسیه است که بر سر قیمتی که گزپروم بر گاز میگذارد مشکل دارند. اجبار ایروان به توقف واردات از ایران آن را به روسیه وابسته تر و موقعیت چانهزنی آن را سخت تر میکند.
- حداکثر میزان دلار و یورو قابل حمل در داخل کشور
- مشخصات امنیتی چک پول های جدید ۵۰ هزارتومانی
- چک پول های جدید ۵۰ هزارتومانی
- مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران : دستاورد متشکل ارزی ، کاهش دلالی در بازار آزاد
- تشویق صادرکنندگان با عرضه ۷۰ درصد در سامانه نیما
- انتشار پیش نویس سیاستنامه بانک مرکزی در خصوص رمز ارزها
- فهرست دریافت ارز نقدی در صرافی علیزاده
- هفته دوم ژانویه سفر مقامات اقتصادی آمریکایی به چین
- برگیزیت و ترامپ بزرگترین تهدید خارجی اقتصاد آلمان
- گران شدن سراتو و چانگان
- تعطیلی بانک های هندی به دلیل اعتصاب
- پیش بینی قیمت طلای جهانی در سال ۲۰۱۹
- ۵۰۰ میلیراد تومان سرمایه گذاری در امیرآباد
- همه چیز در مورد قوانین جدید چک برگشتی
- آمار اقتصادی دولت آمریکا منتشر نمی شود
- کاهش قیمت سکه در بازار امروز ۶ دی ماه
- افزایش خرید طلا توسط بانک های مرکزی سراسر دنیا
- افزایش قیمت طلا ششم دی ماه
- کاهش دوباره قیمت طلا
- کاهش قیمت طلا و سکه بهار آزادی
- قیمت روز سکه ۲۶ آذر ۹۷ : ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
- کاهش جهانی قیمت طلا
- حراج شمش طلا در بانک کارگشایی
- قیمت امروز طلا و سکه / ۲۱ آبان ۹۷
- ثبات قیمت جهانی در هفته گذشته
- قیمت طلا و سکه / ۲۳ مهر ۹۷ / صرافی علیزاده
- رئیس اتحادیه طلا : سود طلای خام منطقی نیست
- روند صعودی قیمت طلا در ماه اکتبر
- قیمت طلا به ۱۳۱۷ دلار رسید
- سکه و دلار مقابل هم ایستادند!
ثبت دیدگاه